Powerful

21. sept. 2014

Leidsin tumblris kolades paar sellist… väga tugeva sõnumiga plakatit. Minu arust on kõik 100% õige. Minu arust on see ajuvaba, et me elame maailmas, kus suurem osa inimestest arvab, et vägistamisohvrid on ise süüdi. Sest, “miks sa kannad siis selliseid riideid, miks sa siis flirdid/naeratad/oled lõbus meestega, miks sa jood siis pidudel, järelikult sa ikka ise midagi tegid, et selle ära teenisid” jnejnejne. See on ajuvaba, et tüdrukutele õpetatakse, mida kanda, kuidas käituda, et mitte langeda ohvriks, aga samas ei õpetata poistele kuidas käituda õigesti. Et terve ühiskond võtab kaitsva hoiaku vägistajate suhtes, kuna nad olid populaarsed, sportlased ja neil oli “terve hiilgav tulevik ees”, samas pidades mõttetuks 16-aastase ohvri läbielatud traumat (LINK). Minu jaoks on arusaamatu, kuidas saab sellist tegu üleüldse kuidagi õigustada, või süüdistada ohvrit selles, et oli vaja plärada, nüüd rikkusid teiste elu ära. Sellest ma ei hakka üldse rääkimagi, kui ema ei usu oma last, kui too ütleb, et isa/kasuisa/onu/vend/tuttav temaga ebasobivalt käitus. Sest kergem on peita pea liiva alla, süüdistada last valetamises/tähelepanu otsimises või selle “ära teenimises”, kui tegeleda sellega, et keegi tuttav on peast haige inimene.

Vägistamiskultuur, kus põhimõtteliselt õigustatakse vägistajaid, aina kasvab. Isegi, kui ühiskond tahab midagi ette võtta, alustatakse minu arust ikkagi valest otsast. Õpetatakse, kuidas ennetada ja ära hoida vägistamist, mitte seda, et noh.. ära vägista. Igastahes, tahtsin neid plakateid ka siin jagada.


Ja lõppu üks Obama tsitaat ka: 

You Might Also Like

 • Avatar
  Laura 21. sept. 2014 at 14:51

  Nõustun kõigega!
  See ju ongi meie ühiskonna viga, et pigem tegeleme tagajärgedega, kui et proovime vältida selliste olukordade tekkimist.
  Nukker.

  • Avatar
   mesiliis 21. sept. 2014 at 15:12

   Nii on see kahjuks tõesti..

 • Avatar
  Carolin 21. sept. 2014 at 15:25

  Väga head plakatid!

 • Avatar
  Anonymous 21. sept. 2014 at 18:41

  Väga hea mõttega bogipostitus!!!! :) Ja muidugi teema ise on väga kurb, sest täpselt nii ongi… Tegeleme ainult tagajärgedega, mitte sellega, et sellist asja üldse ei tehtaks.. Väga kaugel teemast ja kindlasti mitte niii tõsine asi nagu vägistamine.. Aga mul tuli sellega siiski meelde see, et linnapildis on päris palju noori mehi, kes teevad oma häda kuskile lihtsalt maja kõrvale või puu kõrval vms, kus kõik näevad… Ja inimesed vaatavad viltu.. Samas noored emmed kogu aeg lasevad oma väikestel poegadel igale poole pissida/ ei vaevuta WC-d otsima… Samas kui sa väiksest peale õpetatki lapsele, et nii on õige, siis ta kasvabki selle teadmisega ja tekivad harjumused.. Läksin mõttega nii kaugele ära, aga mu jutu mõte on see, et juba väiksest peale peaks lastele õpetama, mis on hea ja mis halb.. Mitte ainult kodus, vaid koolis, meedias, filmides jne.. Oeh..tuli jube keeruline mõttearendus….

  • Avatar
   mesiliis 21. sept. 2014 at 19:08

   :)

   Sul on täiesti õigus, kõik algabki kodust ja maast-madalast. Kui väiksena õpetatakse poisse ükskõik kuhu oma häda tegema, siis ta suuremana ei saagi aru, et ta käitumine on väär. Päris paljude teemadega on tänapäeva ühiskonnas nii, et tegeletakse tagajärgedega, mitte ei üritata käitumist peatada. Samamoodi nt Ameerikas õpetatakse, kuidas käituda koolitulistamise ajal, mida teha, et ellu jääda jne, selle asemel, et õpetada lapsi nii, et ei tulekski mingit tulistamist..

 • Avatar
  kadrifm 22. sept. 2014 at 09:08

  Väga hea postitus !