put a ring on it

20. aug. 2015

Kuna suvi on teada-tuntud pulmahooaeg ning facebook vahepeal lausa plahvatas igasugustest sündmustest, siis sellega seoses tuli mulle meelde miski, mis mulle alati arusaamatuks jäänud on.

Enne seda tähtsat päeva on ju tavaks pidada poissmeeste/tüdrukuteõhtuid, mis on selline vinge traditsioon. Minu jaoks on aga naljakas see, kuidas siis hõigatakse suurelt välja “Viimast päeva/õhtut vallaline!!!” Eee.. ah? Juhul kui ei abielluta purjuspäi Las Vegases või selle uue telesarja raames, siis ilmselt ollakse oma tulevase kaasaga ikka mitu aastat koos suhtes olnud. Kas siis järsku see enam ei loegi?

Eks me kõik ole kuulnud jutte, kuidas noormehed-neiud oma “vallaliste”õhtul võõrastega voodisse satuvad, sest see on ju viimane kord kellegi teisega magada!!! Ma nüüd muidugi ei tea, kui tõele need jutud vastavad, sest mina isiklikult ei tea vist ühtegi inimest, kes enne pulmi sellise tembuga hakkama oleks saanud, aga… Kuna sõrmus sõrmes enne petmist takistanud on, et see vallatu õhtu on viimane võimalus kellegi võõraga olla? Ja kui seda seiklust nii tähtsaks peetakse, äkki peaks endalt küsima, kas üldse ollakse abieluks valmis. Sest kuidas saad sa kellegi suvalise hoovi tõmmata, kui kõigest mõni päev hiljem pead oma armastatule truudust vanduma ja temaga elu lõpuni koos olema? Või suhe enne abielu polegi nagu midagi väärt, et selle ajal on suva lantida, peaasi, et pärast pulmi seda ei tee? :D

Ühes grupis tuli sellest teemast ka väike arutelu. Mina muidugi leidsin, et kui ollakse enne asja ametlikuks tegemist suhtes, siis noh.. seda ollakse kuni selle õige päevani välja :D Üks neiu aga ütles sellise lause, et tema on vallaline, kuni sõrmust sõrmes pole. Ja ma ei saa selliest mõtlemisest aru. Kui ma siis oma üllatust väljendasin, sain vastuseks, et äkki tema jaoks ei tähenda vallaline seda, mida minu jaoks. Okei, ühest küljest tõesti, et seaduse silmis oled seni üksik, kuni kooselu paberil kirjas pole..

Aga teisalt jälle seostub see sõna mulle eelkõige sellega, et ma olengi vaba, saan teha, mida ise tahan/kellega tahan, ei pea kellegi teise pärast muretsema ja saan võõrastega ringi lasta. Kõik see, mida suhtes inimene ei saa ega peakski tahtma teha…Ma tegelikult ei mõtle seda mitte-arusaamist üldse halvaga, vaid ma ausalt tahakski lähemat selgitust neilt, kes samamoodi arvavad :D

Meil pole lähiajal sõrmustamine plaanis, aga sellegipoolest ei saaks ma öelda, et oo ma single-pringle. Kui kellegagi ollakse suhtes, siis see nõuab samasugust pühendumist, nagu abielu. Siinkohal ma ei näegi suurt vahet püsisuhte ja abielus olemise vahel, sest mõlemal juhul on elud ju kokku põimitud. Sõrmus ja paber ei pane kooselu maagiliselt toimima. Võib ju öelda küll, et abielus olla on kindlam ja lõplikum, kui lihtsalt koos elades… aga minu arust võib absoluutselt kõike juhtuda, vahet pole, kas sõrmus on sõrmes või ei. Lihtsalt ühel juhul on lahkuminek keerulisem ja nõuab veidi rohkem majandamist :D (ühe lõigu kohta kuus “elu-“sõna, sorri korduste pärast :D)


Ma ei taha nüüd väita, nagu ma oleks abielu vastu ja tuline lihtsalt-kooselu pooldaja, sest tulevikus ma ikkagi näen ennast prouana :D Aga samas ei tähenda see ka seda, nagu oleks selle ajani mu püsisuhe kuidagi alaväärsem või et ma oleks vähem suhtes, kui abielu ajal.

Igaljuhul, jutt läks jälle pikaks, aga ma ootan väga teisitimõtlejate arvamusi, sest mind täitsa huvitab, mida keegi sellise lause all silmas peab :)

You Might Also Like

 • Avatar
  Aili A 20. aug. 2015 at 08:54

  Mulle on USAst jäänud mulje, et oled seal kas 'married' või 'single' ning sealsetest "traditsioonidest" on kindlasti ka osadele eestlastele meeldima hakanud see mõte, et kuniks sõrmust pole, oled ju seaduse silmis vallaline.
  Aga noh… pigem ikka arvan, et kes peab vajalikuks sellel peoõhtul kellegi teisega magada, ega seda abielusõrmus ka hiljem takista.

  • Avatar
   mesiliis 20. aug. 2015 at 15:53

   Usas mu arust üldse imelikud kombed, juba teisel koosolemis-aastal oodatakse tähtpäevaks sõrmust :D

   Sellest ma saan täitsa aru, et kuni pole sõrmust, pole kooselu ka ametlik (seaduslikus mõttes), aga samas ei tohiks see kellegi suhtumist ju muuta. Ning täiesti nõus- sõrmus ei takista kellegi teisega magamist. Kes tahab, leiab selleks võimaluse-vabanduse nagunii :D

 • Avatar
  Merily 20. aug. 2015 at 09:08

  Ma olen sama asja mõelnud. Lisaks on mind häirima hakanud ütlus "Abiellume, et meist saaks PÄRIS pere!" Vahet ei ole et juba enne rõngastamist elatakse aastaid koos ja kasvatatakse lapsi… Nagu, enne ei olnudki pere või? :D Ma saan aru jaa, et sama nimi jne, aga minu jaoks ei ole nimi see, mis pere seob (osadel naistel on ju kaks nime, ikka pole sama nimega :D). Ma ei ole abiellumise vastane ega midagi, lihtsalt naljakas on see, kuidas enne mitte abielus olnud peale "lepingu sõlmimist" hoooopis teist juttu ajama hakkavad ja mingitele traditsioonidele ja jurale rõhuvad :D (Sama teema umbes, et suitsetan aastaid, jätan maha ja siis hakkan moraalitsema, KUI rõvedad suitsetajad on ja kõik muu :D)

  • Avatar
   mesiliis 20. aug. 2015 at 15:54

   See on jah kuidagi võltsmoraalitsemine. See umbes sama haige lause, kui et "te pole enne PÄRIS pere, kui teil pole last". Nagu ok siis, las ma olen oma mänguperega :D

   Sellesmõttes, et ilus on jah olla ühtse perekonnanimega ja teha asi igatpidi ametlikuks, aga samas pole abiellumine ka niiii tähtis, et selleta ei olegi õiget elu vms :D

 • Avatar
  Lizzy 20. aug. 2015 at 11:22

  Jah, nagu Aili ütles, inimesed võivad endale igasugu suhteid ette kujutada ja kokku leppida ja koos elada, aga nad on siiski ametlikult vallalised. Aga noh, see on seaduse järgi ainult. Üldiselt ma arvan, et seda viimast päeva vallaline lausungit kasutatakse niisama pulli pärast. Enamik ikka üle piiri ei lähe oma vallatlemisega. Ma ei tea äkki mõnele jõuab tõesti vahetult enne abiellumist kohale, et "this is it" ja vaja veel rihm lõdvaks lasta. Aga ilmselt see on ainult ettekääne.
  Ma tean vist päris mitut stoorit, kus peig on oma poissmeesteõhtul mingi tsikiga ära kadunud kuhugi, mis iseenesest ei tähenda muidugi mitte midagi :D.

  • Avatar
   mesiliis 20. aug. 2015 at 15:57

   Ma seda mõtlengi, et vallaline ollakse ainult seaduse silmis, et suhtesolijat ei tohiks see ju eriti palju mõjutada :D

   Samas kui koos on elatud juba hea mitu aastat (no ütleme näiteks viis :D), siis ei tohiks tulla enam see üllatusena, et this is it. Või no ma ei te,a võib-olla meestel teine arusaam, et abielu tõesti seob inimesed kindlamalt kokku ja siis suur šokk järsku.. :D

   Noh, nagu ma ütlesin, siis mina isiklikult ühtki sellist isikut ei tea, kes nii teinud oleks, aga jutte olen igasuguste võõraste kohta kuulnud küll. Võta siis kinni, kas tegu tõe või linnalegendiga..

 • Avatar
  Anonymous 20. aug. 2015 at 20:22

  Kunagi täitsin mingit ametlikku ankeeti, kus tuli ka perekonnaseis märkida. Seal olid ainult variandid "vallaline" või "abielus". Siis märkisingi "vallaline", kuigi see tundus endalegi naljakas, sest mul oli pikaajaline noormees olemas.